De eerste bewoners van onze bio-incubator

Een interview met 272Bio en Molecubes

Sinds de opening van onze bio-incubator hebben al twee bedrijven ons vervoegd. Molecubes zal zijn definitieve intrek nemen eind April, en 272bio is reeds verhuisd en werkzaam in het gebouw. Om onze nieuwe buren beter te leren kennen, gaan we in gesprek met Karine Clauwaert van 272bio en Dieter De Planter van Molecubes. We ontdekken de bedrijven waarvoor ze werken, hun ervaring met de opstart in het nieuwe gebouw, de connectie met VIB, en meer.

Hallo Karine en Dieter. Bedankt om even tijd te nemen voor dit gesprek. Laten we beginnen bij het begin, kunnen jullie schetsen wat 272bio en Molecubes doen? Kunnen jullie je onderzoeksveld wat toelichten?

D: Molecubes ontwikkeld en produceert PET-, CT- en SPECT-scanners. Medische beeldvorming dus, denk aan de tunnels in ziekenhuizen waar patiënten in onderzocht worden. Maar het bijzondere is dat wij deze maken voor de pre-klinische markt, dus voornamelijk voor onderzoek bij ratten en muizen.

We onderscheiden ons door onze compacte toestellen die intuïtief zijn in gebruik, en ook de bijhorende software is volledig door ons ontwikkeld. Onze klanten zijn dus biotech bedrijven, de farmaceutische industrie, maar ook onderzoeksinstellingen en universiteiten. Momenteel hebben we wereldwijd ongeveer 150 scanners geïnstalleerd. Molecubes wil zijn hoofdkantoor in de bio-incubator vestigen, met een focus op het kalibreren, voorbereiden en gebruiksklaar maken van het materiaal.

K: Van origine is 272Bio een Engels bedrijf, maar we willen heel graag voet aan grond krijgen in Vlaanderen. De reden is heel simpel. 272Bio is een bedrijf dat focust op het toepassen van Single Domain Antibodies in de diergeneeskunde. Vlaanderen ligt echt aan de basis van antibody onderzoek, en hier is veel expertise te vinden. Ons doel is om in de bio-incubator in Gent een kleine productie-eenheid op te starten voor proof-of-concepts. We onderzoeken bijvoorbeeld nieuwe producten als injectables voor kleine huisdieren (honden, katten, etc), maar we kijken ook verder naar aquateelt. Kort gezegd, de R&D blijft in Engeland, en het CMC-luik (Chemistry, manufacturing, and controls: nagaan of een product veilig, effectief, en consistent is) zal in de bio-incubator in Gent gebeuren.

Een compacte scanner geproduceerd door Molecubes (© Molecubes)
Een compacte scanner geproduceerd door Molecubes (© Molecubes)

Waarom ​ hebben jullie voor de bio-incubator gekozen? Wat zijn, volgens jullie ervaringen, de belangrijkste voordelen? ​

K: VIB ligt mee aan de basis van Ablynx, wat een wereldspeler is in de wereld van antibody onderzoek. Daarnaast is er ook de nabijheid van het technologiepark. Dit wil zeggen dat er veel essentiële kennis geclusterd zit op één locatie. Dit creëert een perfect ecosysteem, wat cruciaal is voor een bedrijf.

D: Het grootste voordeel voor ons is de combinatie van labo en office space. Eigenlijk zitten we momenteel niet zo ver weg van de incubator, maar ons bedrijf is opgesplitst. De kantoren bevinden zich aan Ghelamco, en de laboratoria bevinden zich in UZ Gent. We zitten dus een beetje in spreidstand tussen beide locaties, wat niet ideaal is voor de samenwerking. Met de verhuis naar het nieuwe gebouw kunnen we iedereen samen brengen. Puur op persoonlijk vlak was ik ook wel aangenaam verrast om de faciliteiten te zien tijdens mijn eerste bezoek. De fietsenparking op het gelijkvloers, en het ‘droogkot’ voor regenbroeken, toont dat VIB echt inzet op duurzaam pendelen. En zoals Karine zei, het ecosysteem dat een bio-incubator creëert is heel interessant. Ik kijk uit om de andere bedrijven in het gebouw te leren kennen.

K: En misschien nieuwe, potentiële samenwerkingen aan te gaan. Ik zie al een overlap tussen Molecubes en 272bio. Misschien moeten we na dit interview nog even praten (lacht).

Hadden jullie hiervoor al een connectie of samenwerking met VIB? Vinden jullie dat het gebouw zich leent tot interactie en collaboratie met de andere bewoners?

K: In de Vlaamse biotechnologiewereld kent iedereen VIB. Ik bedoel dit op de meest positieve manier, maar VIB is echt wel DE spin in het biotech web. Dat maakt dat er veel mensen van verschillende bedrijven en onderzoeksgroepen hier op bezoek komen, wat dan weer mooi meegenomen is voor andere bedrijven in de bio-incubator om zo ook nieuwe contacten te leggen.

D: Daar sluit ik me volledig bij aan. We hebben al samengewerkt met VIB voor enkele R&D ontwikkelingen, en merken ook wel dat VIB een sterke speler is in het onderzoeksveld. We kijken er dan ook naar uit om de andere startende bedrijven in de bio-incubator te leren kennen, en mogelijks samen te werken.

K: We vinden die glazen schil aan de voorkant van het gebouw wel fijn. Onze collega’s zitten vaak daar, en het kan inderdaad leiden tot meer interactie op onze verdieping. Misschien gaan interacties tussen de verschillende verdiepingen wel wat moeilijker van de grond komen. Dat valt nog te bekijken.

D: Informele ontmoetingsmomenten kunnen bijdragen tot interacties tussen de bewoners van de bio-incubator.

K: Dit kan gestimuleerd worden door de verantwoordelijken van het gebouw. Mogelijks lezen ze dit interview en is dit een goed moment om een ballonnetje op te laten. Misschien kunnen dergelijke gelegenheden gecreëerd worden? Ik zie een maandelijkse happy hour wel zitten! (lacht)

D: Direct wat leven in de brouwerij!

Hoe hebben jullie het hele opstartproces ervaren? Vanaf het eerste contact tot de verhuis.

K: Dat is echt extreem vlot verlopen. Wij waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe ruimte. VIB heeft de expertise in huis om dit vlot te laten verlopen. Tussen het doorhakken van de knoop langs onze kant, en het ondertekenen van het contract, zat amper een 6-tal weken. We kregen een redelijk voorstel van VIB, dus de onderhandelingen liepen vlot.

D: Onze situatie had wat meer voeten in de aarde, maar dit lag niet aan twijfel van onze kant. Bij ons eerste bezoek in september waren we immers meteen verkocht. We zijn een beetje een vreemde eend in de bijt aangezien we werken met radioactieve isotopen. Dit maakt dat we de laboruimtes moesten omvormen tot een Klasse2 labo. Hiervoor is nauw samengewerkt met Wim Goemaere en Christelle Verrue. En hoewel dit gepaard ging met veel documentatie, is dit toch bijzonder vlot verlopen.

Zouden jullie andere bedrijven aanraden om zich te settelen in de bio-incubator? Wat zou je graag als boodschap meegeven aan bedrijven die erover nadenken om de stap te zetten?

K: Ik vind het belangrijk om te vermelden dat onderdeel worden van de bio-incubator iets heel all-inclusive is. Er zijn geen dingen meer die je zelf moet gaan uitzoeken zoals milieuvergunningen, het ophalen van vuilnisbakken, organiseren van je post, een poetsploeg inschakelen, en meer. Het klinkt misschien wat banaal, maar zeker voor kleinere bedrijven is dit echt een enorme karwei. Dit werd allemaal geregeld door VIB, waardoor wij ons na de verhuis direct konden focussen op onze core business. Geen verborgen dingen die je zelf moet gaan uitzoeken. Geen rompslomp. Gewoon je installeren en beginnen werken.

D: klopt. Wij ervaren die Plug&Play ook. Je komt hier toe, je plaatst je materiaal, en je kan aan de slag gaan. Daarnaast is de combinatie van labo en kantoorruimtes echt ideaal voor ons. Dit is iets waar we na al die jaren enorm naar uitkijken.

K: Inderdaad, Die Plug&Play ervaren we ook. Nieuwe bedrijven en spin-offs mogen echt niet onderschatten wat er allemaal komt kijken bij een opstart. Een hele hoop prullerij die dankzij VIB uit onze handen werd genomen.

D: En natuurlijk wil ik nog eens terugkomen op het ecosysteem. We kijken er enorm naar uit om met boeiende bedrijven, ondernemers, en gelijkgezinden samen te werken.

K: Ik kan enkel zeggen dat de collega’s van 272bio enorm blij zijn dat ze hier nu werken.

Enorm bedankt om de tijd te nemen om even met ons te praten, en we zien elkaar nog in de wandelgangen.

K: Stoort het als we nog even blijven zitten? Ik wil graag nog wat dingen te weten komen over het bedrijf van Dieter (lacht).

Absoluut niet. Het is een mooi bewijs dat de bio-incubator interactie stimuleert.


Wil je deel uitmaken van onze Bio-incubator? Klik dan hier voor meer info
Steve Bers

Steve Bers

Science Communications Expert, VIB

Over VIB

Basisonderzoek in de levenswetenschappen, dat is de kernactiviteit van VIB. Enerzijds de grenzen verleggen van wat we weten over moleculaire mechanismen, hoe deze mechanismen levende wezens zoals mensen, dieren, planten en micro-organismen regelen, en anderzijds zorgen voor tastbare resultaten die bijdragen aan een betere samenleving. Gestoeld op een partnerschap met vijf Vlaamse universiteiten - UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt – en een stevig investeringsprogramma, bundelt VIB de expertise van 81 onderzoeksgroepen in één instituut. Het techtransfer-team van VIB vertaalt proactief biologische inzichten in nieuwe economische activiteiten die op hun beurt weer kunnen leiden tot nieuwe producten, medicijnen e.d. die kunnen gebruikt worden in de geneeskunde, landbouw en tal van andere toepassingen. VIB neemt ook actief deel aan het publieke debat over biotechnologie door het ontwikkelen en verspreiden van een breed scala aan wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie. Meer info op www.vib.be.

 

Over VIB Blog

Op onze blog vindt u inhoud samengesteld door de VIB-gemeenschap. Ontdek ons onderzoek door de ogen van onze wetenschappers.

Neem contact op met