Van vriend tot vijand: Inflammatie begrijpen
Chronische ontstekingen worden steeds meer beschouwd als een centraal stuk in veel ziektepuzzels. In deze serie delen we drie VIB verhalen over onderzoekers die de rol van ontstekingen – inflammatie – in verschillende gezondheidsproblemen ontrafelen.
23 januari 2024
Inflammatie is een normale verdedigingsreactie van ons lichaam tegen infecties en helpt ons te genezen van blessures. Als alles goed gaat, is ontsteking een nauwkeurig afgestemd proces dat begint met de herkenning van schadelijke stimuli, zoals ziekteverwekkers asl virussen en bacteriën, beschadigde cellen, of giftige stoffen. Om op deze schade te reageren, mobiliseert het immuunsysteem verschillende celtypen en signaalmoleculen die, net als een getraind leger, de dreiging zullen onderdrukken en elimineren, en het weefselherstel een impuls zullen geven.
De roodheid, zwelling, en pijn zijn tekenen van een ontsteking waarvan we allemaal weten dat hoe onaangenaam ze kunnen zijn. Dit betekent dat het lichaam heeft de bloedstroom verhoogd en immuuncellen naar de geïnfecteerde locatie gestuurd. Sommige immuuncellen zullen leren de vijand te herkennen, andere zullen aanvallen, en weer anderen zullen een boodschap terugsturen naar het hoofdkwartier om 'elitemoordenaars' te rekruteren. Als de overwinning is behaald, zullen onze kleine soldaten helpen alles op te ruimen en met de reparatiewerkzaamheden te beginnen.
Maar soms gaat het mis.
Soms stopt het leger van ons lichaam niet met vechten, en soms vallen onze soldaten het eigen leger aan.
Hoewel acute ontstekingen een cruciaal en gunstig aspect van de verdediging van het lichaam zijn, kan de balans de verkeerde kant op gaan als de ontsteking chronisch wordt of ontregeld raakt. Wanneer onze ontstekingsreactie niet stopt nadat we genezen zijn, of wanneer deze de verkeerde cellen en weefsels aanvalt, kan het resultaat verwoestend zijn. Het begrijpen van dit evenwicht is een onderzoeksfocus van het VIB Centrum voor Ontstekingsonderzoek.
Chronische ontstekingen, gekenmerkt door langdurige activering van immuuncellen en de afgifte van pro-inflammatoire moleculen, zijn betrokken bij verschillende ziekten, waaronder (maar niet beperkt tot) artritis, inflammatoire darmziekten, stofwisselingsstoornissen, neurodegeneratieve ziekten en bepaalde soorten kanker. Naarmate het onderzoek vordert, is het ontrafelen van de complexiteit van ontstekingen veelbelovend voor de ontwikkeling van gerichte therapieën die de immuunrespons aanpassen en het evenwicht herstellen dat nodig is voor het behoud van een optimale gezondheid.
De komende weken gaan we VIB-onderzoek van verschillende centra delen dat de rol van ontstekingen bij sommige van deze aandoeningen belicht. Deze verhalen zijn voor het eerst gepubliceerd in EOS magazine en we zijn blij dat we ze hier mogen delen.
- We leren alles over nieuwe benaderingen om perifere spondylartritis aan te pakken en het onderzoek van Dirk Elewaut (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek), het Be-GIANT register, en VIB's Grand Challenges Spartacus project.
- Baukje Bijnens (VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie) legt ons alles uit over de minuscule schoonmakers in onze hersenen en hoe ze bijdragen aan een gezond immuunevenwicht in onze grijze en witte stof.
- Wist je dat er een verband bestaat tussen kanker en ontstekingsmechanismen? Kathryn Jacobs en Marcello Delfini (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie) benadrukken hoe en waarom dit belangrijk is voor de ontwikkeling van betere, effectievere kankerbehandelingen.
Stay tuned!
Want to be kept up-to-date on our biotechnological news and stories? Join our community and subscribe to our bi-monthly newsletter.